Om mig

Jag brinner för frågor som handlar om att bidra till en mer etisk och solidarisk värld för både människor och djur.

En resa till Uganda i mitten av nittiotalet var avgörande för mitt beslut att bli skribent med fokus på mänskliga rättigheter, fred och rättvisa. Året var 1995 och halva Kampalas befolkning var HIV-smittad, då världens värst drabbade land. Jag satt med ett barn i famnen. När jag kom tillbaka två veckor senare var barnet dött. En utmärglad kvinna sköttes av sina släktingar sina sista dagarna i livet. Runt henne satt hennes barn. Det var en stark upplevelse att som tjugoåring komma så nära liv och död.

Sedan dess har det blivit flera resor. Jag har bland annat mött barn i flyktingläger, varit med när palestinska familjer måste lämna sina hus inom timmar utan att veta vart de ska ta vägen. Jag har mött barn i fängelse och på barnhem, desperata familjer på Västbanken.

Jag har arbetat inom fredsrörelsen, Svenska kyrkan och med olika organisationer. Det har blivit många arbetsresor genom åren. Främst till Mellanöstern men också till Chile, USA, Kina, Australien och stora delar av Europa.

Att vara frilansande skribent, frilansjournalist och etiker är för mig ett självklart yrkesval och något jag trivs väldigt bra med. Fredsfrågor, rättvisefrågor, samhällsetik och barnrättsfrågor har gått som en röd tråd genom mitt yrkesliv, både i yrkesval och engagemang.

 

BAKGRUND

Jag är i grunden journalist och kommunikatör samt har en masterexamen i etik. Under flera år arbetade jag som redaktör och kommunikatör för ett antal organisationer däribland Svenska kyrkan, Följeslagarprogrammet, Kristna Fredsrörelsen och Kvinnor för Freds tidning. Det har även blivit ett antal uppdrag på plats i Mellanöstern, bland annat för Operation 1325, Kvinnor för Fred, Kristna Fredsrörelsen, Clowner utan gränser och även varit följeslagare för Kyrkornas Världsråd.

Jag har haft ideella förtroendeuppdrag inom flera fredsorganisationer och under några år var jag ordförande för Clowner utan Gränser. Det har blivit ett flertal artiklar från Mellanöstern och en bok om barn under ockupation (Att leva som tonåring under ockupation Casparsson/Abotsi, Alhambra förlag, 2007). Har även skrivit ett kapitel om barn i utsatthet i en bok som Ersta Diakoni gav ut 2012, Det handlar om barn samt varit redaktör och medskribent för skriften Riktlinjer, som Svenska kyrkan gav ut 2011. Skriften handlar om att motarbeta sexuella övergrepp. Jag har även varit medskribent till boken Fredsagent 1325, som belyser resolution 1325 samt under en period varit ledarskribent för tidningen Broderskap.

I perioder har frilansandet som journalist varit i fokus, både för tidningar och organisationer. Främst har jag nischat in mig på frågor som rör just utveckling, fred, mänskliga rättigheter, religionsdialog och djurrätt. Under flera år var jag medlem i frilanskooperativet Context (www.context.nu) som gör uppdrag för olika organisationer. Inom ramen för Context gjorde jag redaktionella uppdrag, kommunikationsuppdrag och utvärderingar. Jag har även arbetat med och föreläst kring hur man kommunicerar sitt varumärke, arbetar med etisk PR och uppnår en mer strategisk kommunikation.

På Svenska kyrkans huvudkontor i Uppsala har jag arbetat på konsultbasis sedan 2006 med olika kommunikationsuppdrag för deras kommunikationsavdelning. I mina arbetsuppgifter har det bland annat ingått att vara redaktör, skribent och kommunikatör för olika projekt och avdelningar. Jag har fått förmånen att resa runt i världen till olika utlandskyrkor och varit medskribent och redaktör till böcker och skrifter. Har även haft olika projektledaruppdrag, rådgivande uppdrag i barnkonsekvensanalys samt varit insamlingsstrateg för Svenska kyrkan i utlandet.

Idag arbetar jag främst som frilansjournalist och skribent samt tar konsultuppdrag som etiker och kommunikatör.